Powerpointkaraoke

PowerPoint Karaoke: het verhaal achter onbekende slides

“HR moet een seat at the table krijgen” blijft een veel gehoorde uitspraak in ons vakgebied. Om het belang van HR zichtbaar te maken begin je bij jezelf. Je maakt zichtbaar wat je doet, door de toegevoegde waarde van de rol van HR voor de organisatie te presenteren. En presenteren, dat doet iedereen op zijn eigen manier. En daar kunnen veel HR-professionals nog wat van leren (inclusief ikzelf). Daarom heeft Output samen met de NVP Noord-Brabant op 17 november 2015 Nathan de Groot (spreker en trainer en onder andere bekend als redacteur van De Speld) uitgenodigd om voor haar leden een workshop PowerPoint Karaoke te geven. Ter lering ende vermaeck.

Door Johan van den Berg

Eerst even over de tool PowerPoint. Volgens Microsoft zijn er meer dan 1,2 miljard gebruikers van Microsoft Office in de wereld. Geen idee hoeveel mensen daarvan PowerPoint gebruiken, maar dat zijn er een heleboel. Het is een hardnekkig fenomeen, dat PowerPoint. Of we het leuk vinden of niet, we zien meer presentaties mét slideshow dan zonder. En een PowerPoint kan van een goede presentatie een geweldige presentatie maken, maar PowerPoint is tegenwoordig symbool geworden voor knullige, voorspelbare presentaties vol bullet points, tenenkrommende animaties, vol met tekst en vakjargon. Presentatoren vinden het erg fijn om terug te kunnen vallen op de inhoud van presentatie en daarmee niet de controle te verliezen in hun verhaal. Waar we op de basisschool leerden om de hele spreekbeurt niet uit te schrijven op een aantekeningenbriefje, doen we dat nu alsnog met onze PowerPointslides. Het is wat mij betreft niet vreemd dat een van de deelnemers aan de workshop aangaf zich te hebben ingeschreven, juist omdat hij een afkeer heeft van PowerPoint. Die afkeer komt waarschijnlijk voort uit het veelvuldig foutief gebruik ervan. 

Het concept PowerPoint karaoke bewijst dat het presenteren van een willekeurige PowerPoint niet alleen verfrissend kan zijn, maar ook verrassend leuk en leerzaam is voor iedereen die wel eens presenteert. Het leert je te vertrouwen op je eigen verhaal, en het leert je de PowerPoint te gebruiken waar het voor bedoeld is: als hulpmiddel om je eigen presentatie kracht bij te zetten. Nathan de Groot combineert een eigen onderwerp met vreemd beeldmateriaal om spontane verbindingen te maken. 

De avond kent een combinatie van theorie over presenteren en het op ludieke wijze uitvoeren van deze presentatie. Nathan laat ons verschillende interessante video’s van presentaties zien, zoals speeches van Obama en diverse Ted Talks. Hij laat ons zien welke technieken grote sprekers gebruiken om luisteraars te boeien. Het zijn behulpzame technieken, die direct toepasbaar zijn. Ook geeft hij voorbeelden van hoe het niet werkt, bijvoorbeeld wanneer de autocue die bij een presentatie aangezet wordt ineens uitvalt. Dat laatste komt overeen met het uitschrijven van hele verhalen op PowerPointslides. Als dan de PowerPoint uitvalt, of als er dan ineens geen beamer beschikbaar is, zal het zweet je uitbreken. Je heb dan immers geen flauw idee meer wat te vertellen. 

En dan in actie. Nathan lijkt het hele internet te hebben uitgeplozen om slechte presentaties op te sporen en ons daarmee te verblijden. Met een onderwerp wat uit het publiek is gekozen (met uitlopende thema’s als “Weg met Amsterdam” en “bloemetjesprints”) worden willekeurige slides met allerlei onbegrijpelijke modellen, vaktermen, afkortingen gekoppeld aan het door het publiek gekozen onderwerp. Je wordt ter plekke onderworpen aan een slide, waar je op dat moment moet improviseren. Waar staat het model of de afkorting voor, wat is dat nou precies voor plaatje: in een split second moet je het publiek proberen te verrassen met de twist die je aan het verhaal geeft. Om het nog moeilijker te maken moet je voortborduren op het verhaal wat je voorganger bij de vorige slide heeft verteld. De deelnemers worden behoorlijk op de proef gesteld: het vraagt improvisatievermogen, presentatieskills en een behoorlijk stuk creativiteit. Plus je hebt toch het gevoel dat je voor de leeuwen wordt gegooid: je moet iets presenteren, zonder dat je precies weet wat. En dat is wat Nathan ons hiermee wilde leren: je moet het verhaal laten leiden, en vervolgens je slides het verhaal laten ondersteunen. 

De avond leidt tot veel hilariteit, maar er wordt ook “food for thought” mee naar huis genomen. De avond leert je hoe om te gaan met onverwachtse situaties, maar ook vast te houden aan het verhaal wat je wilt vertellen. Plus hoe je het kracht bij kunt zetten, door direct toepasbare technieken te gebruiken. Dus wil je dat HR een meer prominente rol krijgt in de organisatie, dan hebben we de volgende tips: presenteer je added value, gebruik daarbij tools ook écht als hulpmiddel, en geef je verhaal extra kracht. En in die zin heb ik een van de geleerde trucs gebruikt. :-)

Johan van den Berg is HR-adviseur van E-sites. E-sites heeft hun locatie beschikbaar gesteld voor deze workshop. Namens Output, bedankt voor de gastvrijheid. Meer info over het fenomeen PowerPoint Karaoke is terug te vinden opwww.powerpointkaraoke.nl